Om Klobbars

Namnet Klobbars är taget från Finnö, närmare bestämt från berget som ligger mittemot gästhamnen i Karlby. Berget heter Klobben och där bodde Sunes farmor och farfar fram till år 1900, då de köpte gården här ute som heter Östergård. Eftersom det var från Klobben vi kom föll det sig naturligt att kalla oss för Klobbars. Udden som Klobbars kom att ligga vid hade valts med omsorg. Strategiskt beläget vid Degerfjärd, väl skyddat för vindar och hög sjö och med inlopp från tre olika riktningar, hade man inte bara en skyddad hemmahamn utan även mycket nära ut till fiskevattnen.

På det här flygfotot som togs någon gång under 60-talet kan man se hur vackert beläget Klobbars ligger. Det var förstås kärlek vid första ögonkastet, den dagen för över hundra år sedan, då Sunes farmor och farfar kom ut hit.

Sedan dess har mycket vatten strömmat förbi ute i Degerfjärd. Livet här ute, med fiske och jordbruk i centrum, skulle under en tjugoårsperiod helt övergå till turism. Idén var lika enkel som självklar, om vi trivdes så bra här ute borde det finnas många fler som skulle göra det.

1978 öppnade vi upp dörrarna till de första fyra stugorna i stugbyn. Stugorna blev snabbt mycket populära hos våra sommargäster och 1980 utökade vi därför byn med två hus till. Många av våra sommargäster har sedan dess återkommit år efter år och blivit en del av livet här ute. Stuga sju som är den största och modernaste av dem alla tillkom 1984. Stugan som var en del av gården användes tidigare av Sunes pappa Albin, som hade sitt båtbyggeri där.

Samma år som stuga sju byggdes uppförde Sune byggnaden som skulle komma att bli Klobbars Gästhem. Först fick den dock husa Klobbars får, de behövde någonstans att bo även de. Åren de gick och fåren flyttade till slut hemifrån. 1999 var gästhemmet klart och vi kunde välkomna våra första gäster.

Annons